DMK alakulása

 

Az utóbbi tíz évben mintegy 100 ezer magyar menekült el Jugoszláviából a háborúk és az etnikai tisztogatás „finomabb változata" elôl, a magyarokat jelenleg is tömegesen bocsátják el munkahelyükrôl és odatelepített szerbeket vesznek fel helyükre — mondta Andrási Attila, a hét végén zászlót bontó Délvidéki Magyarok Közösségének elnöke Budapesten — tájékoztat az MTI. A Magyarországra menekült délvidéki magyarokból szombaton megalakult közösség célja, hogy elôsegítsék honfitársaik megmaradását szülôföldjükön, valamint összefogják az áttelepülteket.

Andrási Attila a programnyilatkozatot ismertetve elmondta: „A Délvidéken, Jugoszlávia, illetve Szerbia állami kereteiben élô magyarok nyílt és megoldatlan helyzetének hosszú távú és megnyugtató rendezését

az önrendelkezés alapján, a nemzetközi helyzet, a balkáni illetve a jugoszláviai rendezés függvényében látjuk." Az elnök hozzátette: nem idegen azonban számukra a magyarok által többségben lakott területek föderális egysége sem. Ennek létrejöttét viszont csak külsô jogok garantálhatják. Kérdés nyomán Kabók István alelnök leszögezte: nem kívánnak foglalkozni az elsô világháború után kialakult határok megváltoztatására irányuló gondolatokkal.

(eredeti cikk: http://www.magyarforum.hu/forum/1999/37/xi371.pdf)